Test bank for governing states and localities 6th edition by…

Test Bank for Governing States and Localities 6th Edition by Kevin B. Smith Chapter 1: Introduction to State and Local Government: They Tax Dogs in…

Test Bank for Governing States and Localities 6th Edition by Kevin B. Smith
Chapter 1: Introduction to State and Local Government: They Tax Dogs in West Virginia, Don’t They?
Test Bank
Multiple Choice
1. What percentage of 18- to 29-year-olds voted in the 2012 presidential election?
a. 25
b. 45
c. 65
d. 85
Ans: B
Answer Location: Introduction to State and Local Government
Learning Objective: 1-5: Summarize
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
2. Money for public universities comes from ______.
a. public funds and grants
b. tuition and grants
c. tuition and public funds
d. public funds only
Ans: C
Answer Location: Introduction to State and Local Government
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
3. As funding for public universities has decreased, enrollment of foreign students has ______.
a. increased
b. decreased
c. stayed the same
d. been eliminated
Ans: A
Answer Location: Introduction to State and Local Government
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
4. What percentage of K–12 students attend public school?
a. 95 percent
b. 90 percent
c. 70 percent
d. 65 percent
Ans: B
Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
5. ______ governments operate most K–12 public schools.
a. Local
b. County
c. State
d. Federal
Ans: A
Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
6. The primary purpose of state and local government is to provide services to ______.
a. the federal government
b. other states
c. their population
d. students
Ans: C
Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
7. Fire departments are primarily run by ______ governments.
a. local
b. county
c. state
d. federal
Ans: A
Answer Location: The Impact of State and Local Government on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
8. The comparative method of analysis uses ______ and ______ as the basis for systematic explanation.
a. comparisons, differences
b. similarities, differences
c. similarities, comparisons
d. differences, data
Ans: B
Answer Location: The Comparative Method in Practice
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
9. Variance is another word for ______.
a. similarities
b. comparison
c. analysis
d. difference
Ans: D
Answer Location: The Comparative Method in Practice
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
10. Governments at each level have basic ______ that make comparisons possible.
a. similarities
b. differences
c. attributes
d. variance
Ans: A
Answer Location: The Comparative Method in Practice
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
11. The price of soda in different states may vary due to ______.
a. variations in the tax rate
b. the value of the dollar
c. the fact that some people really like soda
d. the Great Recession
Ans: A
Answer Location: The Comparative Method in Practice
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
12. ______ is the most populous state in the United States.
a. Texas
b. New York
c. California
d. Florida
Ans: C
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
13. The ______ makeup of a state is likely to influence attitudes about social welfare programs.
a. historical
b. variation
c. population
d. sociodemographic
Ans: D
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
14. States with older populations face ______ demand for education spending.
a. equal
b. more
c. less
d. no
Ans: C
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
15. Cartograms use things such as ______ rather than space to represent areas on a map.
a. topography
b. population
c. colors
d. textures
Ans: B
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
16. New Mexico is an example of a state with ______ population and ______ amount of geographic space.
a. an average, a large
b. a small, an average
c. a large, an average
d. a small, a large
Ans: D
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
17. General attitudes and beliefs about government are involved in a state’s ______.
a. personality
b. political culture
c. sociodemographics
d. topography
Ans: B
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
18. ______ and ______ about government make up a state’s political culture.
a. Attitudes, beliefs
b. Beliefs, trust
c. Sociodemographics, attitudes
d. Population, beliefs
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
19. Elazar argues that political culture stems from a state’s ______.
a. tax rate
b. income
c. gross domestic product
d. settlement history
Ans: D
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
20. There were ______ distinct type(s) of settlers in the United States, according to Elazar.
a. one
b. two
c. three
d. four
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
21. Which of the following is an example of a moralistic state?
a. Nebraska
b. Wisconsin
c. Texas
d. Wyoming
Ans: B
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
22. Individualistic states believe participation in politics is for ______ reasons.
a. business
b. community
c. individual
d. social
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
23. ______ political cultures do not see a role in politics for amateurs.
a. Progressive
b. Traditionalistic
c. Moralistic
d. Individualistic
Ans: D
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
24. States with more female state legislators tend to be ______.
a. conservative
b. individualistic
c. moralistic
d. traditionalistic
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
25. States that value leaving political decisions to elites are likely to have ______ female legislators.
a. fewer
b. more
c. the same amount
d. no
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
26. In traditionalistic states, politics is for ______.
a. everyone
b. women
c. elites
d. progressives
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
27. Traditionalistic states are often ______.
a. large
b. populous
c. urban
d. rural
Ans: D
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
28. The political culture associated with the American South is ______.
a. traditionalistic
b. moralistic
c. individualistic
d. conservative
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
29. The two political cultures that stress personal opportunity are ______ and ______.
a. individualistic, progressive
b. individualistic, moralistic
c. traditionalistic, moralistic
d. traditionalistic, individualistic
Ans: D
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
30. Policy change and innovation are most often found in ______ states.
a. traditionalistic
b. conservative
c. moralistic
d. individualistic
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
31. ______ states tend to spend the least money on education.
a. Traditionalistic
b. Progressive
c. Moralistic
d. Individualistic
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
32. Individualistic cultures believe governments should ______.
a. preserve the status quo
b. be service providers
c. promote the public interest
d. be policy innovators
Ans: B
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
33. ______ states have the most competitive political parties.
a. Moralistic
b. Individualistic
c. Traditionalistic
d. Progressive
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
34. Regional economic differences influence tax burdens, public services, and ______.
a. geography
b. agriculture
c. topography
d. policy priorities
Ans: D
Answer Location: Economy
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
35. Texas spends comparatively less time and energy preparing for ______ than does California.
a. hurricanes
b. fires
c. earthquakes
d. tornados
Ans: C
Answer Location: Geography and Topography
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
36. ______ states have significant difficulties arranging school transportation.
a. Small, rural
b. Large, rural
c. Small, urban
d. Large, urban
Ans: B
Answer Location: Geography and Topography
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
37. The biggest roadblock on the road to policy action in most states is ______.
a. partisanship
b. weak leadership
c. lack of funds
d. overregulation
Ans: C
Answer Location: Laboratories of Democracy
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
38. Which of the following is NOT regulated by government?
a. teacher certification
b. curriculum requirements
c. safety standards
d. parental involvement in schools
Ans: D
Answer Location: Laboratories of Democracy
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
39. The Great Recession in the United States happened in ______.
a. 2000–2001
b. 2002–2003
c. 2008–2009
d. 2009–2010
Ans: C
Answer Location: Laboratories of Democracy
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
40. The mix of the age and ethnicity of a state, or its ______, can impact its politics.
a. socioeconomic status
b. sociodemographics
c. variance
d. population
Ans: B
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
41. Which of the following is NOT an issue for states and localities?
a. population increases
b. population decreases
c. international relations
d. decreased tax revenue
Ans: C
Answer Location: Conclusion
Learning Objective: 1-5: Summarize
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
42. New Jersey has strong ______.
a. local governments
b. national ties
c. republican culture
d. moralistic history
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
43. ______ states have the most fragmented political culture.
a. Moralistic
b. Individualistic
c. Traditionalistic
d. Progressive
Ans: B
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
44. What percentage of American college students attend public universities?
a. 40 percent
b. 50 percent
c. 60 percent
d. 70 percent
Ans: D
Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
45. What is devolution?
a. the process of taking power away from the states and giving it to the federal government
b. the process of taking power away from the federal government and giving it to the states
c. the promotion of new ways to solve old, high-profile problems
d. the states’ dependence on the federal government to stay fiscally solvent
Ans: B
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
46. Using similarities and differences between states as the basis for systematic explanation is known as the ______.
a. Socratic method
b. pluralistic method
c. state-focused method
d. comparative method
Ans: D
Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
47. Which of the following make up a population’s sociodemographics?
a. age, education, and income
b. age, gender, and income
c. age, size, and ethnicity
d. age, income, and gender
Ans: C
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
48. Moralistic political culture is most commonly found in the ______ part of the United States.
a. northern and middle
b. southern
c. western
d. metropolitan
Ans: A
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
49. Traditionalistic states tend to be those with ______ as the main economic activity.
a. technology
b. agriculture
c. manufacturing
d. entertainment
Ans: B
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
50. Moralistic states tend to view government as ______.
a. business focused
b. individualized
c. cooperative
d. elite
Ans: C
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
True/False
51. Older Americans tend to vote at higher rates than younger ones.
Ans: T
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
52. The Great Recession of 2008–2009 caused public college tuition to go down.
Ans: F
Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
53. Private university students take out more student loans, on average, than public university students do.
Ans: T
Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
54. State and local governments regulate water and sewer systems.
Ans: T
Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life
Learning Objective: 1-1: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
55. State and local governments are bound by the basic rules of the Constitution.
Ans: T
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
56. Moralistic states have the lowest voter turnout.
Ans: F
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
57. There are many female legislators in Kentucky.
Ans: F
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
58. Geography can influence the cost of college.
Ans: T
Answer Location: Geography and Topography
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
Short Answer
59. ______ is the process of taking power and responsibility away from the federal government and giving it to the states.
Ans: Devolution
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
60. Louis Brandeis described states’ ability to experiment with policy as ______.
Ans: laboratories of democracy
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: Knowledge
Cognitive Domain: 1-1: Identify
Difficulty Level: Easy
61. ______ is an example of a federal city.
Ans: Washington, D.C.
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: 1-3: Describe
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
62. The difference between units of analysis on a particular measure is known as ______.
Ans: variance
Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
63. Sociodemographics consist of a population’s size, age, and ______.
Ans: ethnicity
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
64. ______ cultures view politics as a means to achieve the good.
Ans: Moralistic
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Knowledge
Difficulty Level: Easy
65. The shared attitudes and beliefs about government are ______.
Ans: political culture
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
66. ______ cultures view politics as a means to achieve individual goals.
Ans: Individualistic
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
67. Vermont is a good example of a state with ______ political culture.
Ans: moralistic
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Application
Difficulty Level: Difficult
68. The political culture that emphasizes maintaining the existing social order is ______.
Ans: traditionalistic
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Application
Difficulty Level: Difficult
Essay
69. Discuss the main differences between the three political cultures in the United States.
Ans: Answers may vary.
Answer Location: Culture and History
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Analysis
Difficulty Level: Difficult
70. How do variations in geography and topography affect policy?
Ans: Answers may vary.
Answer Location: Geography and Topography
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Analysis
Difficulty Level: Difficult
71. What is devolution, and how has it affected state policymaking?
Ans: Answers may vary.
Answer Location: Laboratories of Democracy: Devolution and the Limits of Government
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Application
Difficulty Level: Difficult
72. What are some of the factors that influence college tuition rates?
Ans: Answers may vary.
Answer Location: The Impact of State and Local Politics on Daily Life
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Comprehension
Difficulty Level: Medium
73. What is the comparative method of analysis, and what are the benefits of its use?
Ans: Answers may vary.
Answer Location: The Comparative Method in Practice: Yes, They Really Do Tax Dogs in West Virginia
Learning Objective: 1-2: Discuss
Cognitive Domain: Analysis
Difficulty Level: Difficult
74. How do a state’s sociodemographics influence its policies?
Ans: Answers may vary.
Answer Location: Sociodemographics
Learning Objective: 1-4: Identify
Cognitive Domain: Analysis
Difficulty Level: Difficult
Let’s block ads! (Why?)

Do you need any assistance with this question?
Send us your paper details now
We’ll find the best professional writer for you!

 



error: Content is protected !!